جادوی آموزش دیجیتال

امروزه با توجه به توسعه فناوری اطلاعات طی سالهای اخیر، افزایش متوسط زمان آنلاین بودن کاربران، استفاده گسترده از موبایل و افزایش ضریب نفوذ اینترنت در جهان و همچنین با توجه به بالارفتن سرعت ارتباطات اینترنتی کاربران خانگی و اداری بر بستر تلفن همراه، آموزش دیجیتال به شدت مورد توجه قرار گرفته است که اهم دلایل آن به قرار ذیل می باشد:
1- آموزش دیجیتال ارزان‌تر است. آمارهایی که توسط مراکز مختلف استخراج می‌شود متفاوت است، اما به نظر می‌رسد هزینه های آموزش دیجیتال چیزی کمتر از 20 درصد هزینه دوره های حضوری با یک کیفیت یکسان می باشد. در آموزش دیجیتال، در ساختار هزینه یک دوره آموزش الکترونیکی، قسمت عمده‌ی هزینه‌ای که دانشجو پرداخت می‌کند به تولید محتوا مربوط می‌شود. دقیقاً همان موردی که دانشجو هم نیازمند آن است و شهریه دوره را به امید دریافت بهترین محتوا و یادگیری بهتر پرداخت کرده است.
2- آموزش دیجیتال، با «ریتم فیزیولوژیک دانشجو» همخوانی بهتری دارد. همه ما در تمام ساعات روز و هفته، حوصله و تمرکز کافی برای یادگیری نداریم. استرس خانه، استرس محیط کار، درگیری‌های ذهنی شب گذشته، کم خوابی به خاطر فلان فیلم یا فلان بازی فوتبال، افسردگی‌های مقطعی، مشکلات مالی و …، همه و همه باعث می‌شوند که در حجم زیادی از جلسات کلاس حضوری، در «بهترین حالت یادگیری» نباشیم و عملاً وقت ما هنگام حضور در کلاس تلف شود. اما در آموزش دیجیتال، این امکان وجود دارد که هر کسی، در زمانی که ذهنش بیشترین آمادگی یادگیری را دارد، به سراغ مطالعه مطالب آموزشی برود.
3- آموزش دیجیتال باعث می‌شود که یادگیری، با سرعت دانشجو، همزمان باشد. حتماً برای شما پیش آمده است که در کلاس درس، احساس کنید مطالب مطرح شده بسیار بدیهی است و ای کاش که مدرس زودتر از آنها عبور کند. اما می‌بینید که برخی دانشجوها همین مطالب بدیهی را متوجه نشده و دائماً سوال می‌کنند. از طرفی گاهی ممکن است مطلبی را متوجه نشوید یا برای شما مهم باشد و ترجیح بدهید روی آن موضوع باقی بمانید، اما مدرس و کلاس به سرعت از روی آن عبور می‌کنند. کلاس باید سرعت خود را با یک دانشجوی متوسط تنظیم کند. در این مسیر، دانشجویانی که استعداد آنها کمتر یا بیشتر از متوسط استعداد است، عملاً انرژی و زمان خود را می‌بازند. اما در آموزش الکترونیک، هر کس بسته به درک و استعداد و نیاز و دغدغه‌ی خود، می‌تواند سرعت یادگیری را کند یا تند انتخاب کند.
4- مشارکت انتخابی در آموزش دیجیتال امکان‌پذیر است. همه ما این روزها از ارزش مشارکت صحبت می‌کنیم. اینکه مدرس در کلاس فرصت مشارکت به دانشجویان بدهد و آنها هم بتوانند سوال بپرسند و نظر بدهند. از طرفی، بسیار پیش می‌آید که سوالهای ساده و بی‌معنی و نادرست و حتی غیرکاربردی، مسیر کلاس را منحرف کرده و وقت کلاس را تلف کند. چقدر دیده‌اید که دانشجویان نزد مدرس می‌روند و خواهش می‌کنند که به سایر دوستانشان اجازه ندهد بیش از حد در کلاس حرف بزنند و سوال کنند! اما در فضای دیجیتال، ضمن اینکه مشارکت برای همه آزاد است، شما می‌توانید میزان مشارکت را انتخاب کنید. کامنت‌های نوشته‌های متمم را ببینید. حتماً تا همین امروز هم به نتیجه رسیده‌اید که کامنت‌های برخی از بچه‌ها همیشه برای خواندن و یادگیری مفید است و کامنت‌های برخی دیگر را شاید بدون مطالعه، کنار میگذارید. پس در فضای دیجیتال مشارکت امکان‌پذیر است، اما علاوه بر آن، حق انتخاب هم برای ما وجود دارد که تا چه میزان وارد بازی مشارکت شویم.